|
|
Дещо про кавуЖоден напій не має стільки ароматичних речовин та смакових відтінків, як кава (понад 15 тисяч).Каві потрібно дев’ять місяців для досягнення стиглості. В залежності від виду та клімату, арабіка достигає на протязі 6-8 місяців після цвітіння, робуста ~ 9-11 місяців. В смузі біля екватора у кави два сезони цвітіння і, відповідно, два сезони збору урожаю. В залежності від клімату і опадів цвітіння може повторюватися через місяць або кілька місяців. Відповідно і урожаїв збирають кілька на протязі (4~5) місяців. Пік складає 1~2 місяці під час яких якісні показники кави найвищі. За умови, що зібрані тільки спілі ягоди і вони належним чином оброблені, то це й буде найякісніша партія кави з плантації. Робуста має два набори хромосом, від материнської та батьківської рослин, по 11 хромосом в кожному. Арабіка наділена чотирма наборами хромосом. Фактично саме ці «зайві» хромосоми дали змогу з кількох рослин арабіки виростити мільйони дерев після вдало проведеної операції з переміщення кількох саджанців дерева кави від «монополістів» з Аравії. І це в той час, коли вся Абісінія/Ефіопія була в «дикоростучій» каві, як і сьогодні. Для арабіки краще висота 800~2000 метрів (виняток ~ 2800 метрів в Ефіопії). Чим далі від екватора, тим менше висота – до 100 метрів в Бразилії та Карибському регіоні. Робуста – всюди до висоти 900 метрів (за винятком 1500 метрів в Уганді). Для арабіки ідеальна температури від 15º до 24º, для робусти від 24º до 30ºС. Спостереження. Ніхто (чомусь) не готує чисту робусту?. У всякому разі нам не вдалося виявити ці місця. А наші пропозиції чомусь були знехтувані. |