Скуштуйте каву еспресо,
що приготована на основі фірмової суміші «БУНА» за ціною 10.00 грн.
Способи приготування кави
Застереження.Ми не наполягаємо щодо довершеності термінології, дотримання уявних або реальних стандартів
і рецептур країн та регіонів, канонів, нав’язаних безліччю поважних гуру.
З повагою відносимося до всіх форм існування кави (в тому числі і до розчинної кави і навіть до розчинного чаю)?
Яким способом яку каву пити – це повністю Ваш вибір. Ми готові його підтримати.
|
Ми пропонуємо на Ваш розсуд одну й ту ж каву (з кількох десятків сортів) приготувати в різний спосіб.
Очевидно, навіть найбільш точно вивірені і «прописані» способи приготування кави як «сіцілійський»
еспресо з допомогою сучасної, здавалося б, досконалої еспресо-машини допускають і допускали певні варіації
і потребують хисту та часточку душі. Що вже казати про історично давні підходи створення цього напою в різних
країнах однієї традиції, що модифікувалися. Можливо, Ви думаєте, що в Туреччині Вам усюди запропонують
каву по-турецьки в джезві на піску? Там теж є свій аналог еспресо-машини для «кави по-турецьки», де каву приготують в джезві
з нетрадиційного металу в спеціальній «джезво-машині». Тож ми сподіваємося на Вашу певну поблажливість щодо
нашого «прочитання» процесу, технології та церемонії, максимально наближеній до нашого розуміння історичної традиції.
Повірте, ми вміємо багато і робимо все якісно та будемо вдячні за любу підказку та удосконалення.
|
Методи створення напою не обов’язково відповідають історично-хронологічній послідовності.
|
Буна – перший спосіб приготування кави. Готується в джебені (ebena, jebena - ефіопський теракотовий
кавник, покритий чорною глазур’ю) з можливим добавками кориці, чорного кардамону або кореню імбиру. У вузьке горло
вставляться фільтр на зразок кінського волосся для зціджування гущі. В кав’ярні «Буна» готується в автентичному ефіопському кавнику.
|
|
Кава аравійська – з стручками зеленого кардамону.
Готується на повільному вогні з подрібненим кардамоном без цукру. В дxалля (финджані) власне і
готується кава, хоча в традиціях роблять також в чомусь схожому на джезву і тричі переливається/охолоджується
туди-сюди. Ви можете побачити такий кавник в кав’ярі «Буна», хоча з огляду на його поважний вік (орієнтовно 200 років)
ми в ньому не готуємо. В дійсності,
в різних арабських країнах використовують не лишень цей «бедуїнський» варіант кавника,
а і його метаморфози. Вони у нас є. Ще в одному з варіантів приготування аравійської
кави на протязі 10 ~ 15 годин (Sic!) ви отримаєте настільки насичений напій, що ми не ризикуємо його пропонувати.
|
|
Зелений кардамон |
Пам’ятник дxалля/финджан в столиці Катара |
Кава з дxалля/финджану
|
Кава по-турецьки – приготована в джезві (турці) з
невеликою кількістю цукру. Перед вживанням бажано попередньо перекласти ложечкою кавовий корок з джезви в чашку.
Всі бачили цю турку-джезву, якщо ні - приходьте. Їх реально можна взяти в руки. Готуємо на піску в справжній джезві,
а не на сучасному досягненні турецького hi-tech - аналогові «еспресо-машини». |
Кава по-віденськи – після австро-турецької війни (за легендою) віденці не бажали пити каву по-турецьки.
Так виникла кава по-віденськи – без гущі, з вершками, але в дійсності та ж кава по-турецьки.
|
Кава в гейзері, приготована в кавоварках гейзерного типу, попередник сучасного методу
еспресо за інших температурних умов, тиску пари та води, часу приготування.
|
Кава, приготована у френч-пресі , знарядді професійних каппінгів,
по-суті надає змогу екстрагувати півтора десятка тисяч ароматизованих речовин, що містяться у каві –
неперевершений у цьому відношенні спосіб приготування кави та розкриття її неймовірного багатства відтінків.
|
|
Еспресо – спосіб приготування кави родом з Сицілії, що дозволяє виявити кращі ароматичні компоненти кавових зерен,
квінтесенція всіх інших способів заварювання (так думає багато хто). При цьому кофеїну в цей прекрасний концентрований
напій потрапляє менше, ніж при застосуванні любого іншого способу приготування кави. Проте, завдяки високій концентрації,
він краще засвоюється організмом і зумовлює більшу дію. Різноманітні варіації еспресо з молоком та вершками суттєво пом’якшують ефект дії кофеїну.
Еспресо – метод, що найкраще проявляє всі недоліки зерна. Пінка на каві (crema) зберігає багато ароматичних компонентів
(орієнтовно три тисячі), що випаровувалися б або розпалися б в результаті контакту з водою.
Це найбільш стандартизований спосіб, що крім усього іншого, має на меті зменшити вплив людського фактору.
Кава їм вдалася, а з впливом - не дуже склалося, навіть на самих «наворочених» еспресо-машинах.
Дуже важливим для утворення пінки на каві є присутність ароматичних масел (чим їх більше, тим швидше пінка розпадається).
В якісній арабіці їх понад 16%, а в робусті (любій) – менше 10%. Це тільки одна з причин, чому добавляють багато
робусти при приготуванні еспресо. В інших способах технологічно в цьому немає потреби. А економічно? Відповідь на Ваш розсуд.
|
А на завершення - кава по-польськи. Чому ні?
|
Щоб не зіпсувати враження від кави, не бажано використовувати замінник цукру.
|
|